Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Bortúráztunk a KORONAfm100 FantasztikusNyárral, Pakson a Fabro pincészetben

Szerző: Lukács Kata, – 2014-07-08 10:00:00

A KORONAfm100Fantasztikus Nyár, idén sem múlhat el gazdag élmények nélkül. Kedden Paksra, a Fabro pincészetbe vittük nyaralni a 15 borbarátot. Kovács Sándor a présház tulajdonosa, egy felejthetetlen, bor idegenvezetést tartott számunkra a 3 szintes épületben, amit több mint 200.000 téglából húztak fel. Amint betettük a lábunkat a pincészetbe, olyan érzés kerített bennünket hatalmába, mintha egy középkori vár termein sétáltunk volna keresztül. A Fabro pince 2009-ben, nyitotta meg a kapuit a vendégek számára, a nevét illetően, különlegessége, hogy a Fabbro Kovácsot jelent olaszul, mivel a tulaj nagyon szereti az itáliai borvilágot. Első körben Sár-Don-É-t töltöttek ki a poharakba, a Sár a Sárgödör térre utal ahol a pincészet található, a Don a tulajra, az É, hogy az övé.  Külön érdekesség, hogy a Fabro pincészet helyén korábban huszárlaktanya volt, illetve mind a katolikus, mind az evangélikus egyház is elismerte, felszentelte, mára már esküvők színhelye. 

 A zamatos borok íz világának kialakulásában nagy szerepet játszik az is, hogy milyen hordókban tárolják. A pince 5 db Franciaországból importált Sehimoro hordót is őriz. Második körben, az arany minősítést szerzett 2013-as Zweigelt Roséba kóstolhattunk bele, ami gyümölcsös ízével elvarázsolja az embert, ezt követte a 2013-as Merlot, majd a 2012-es Cabernet Sauvignon zárta a sort, megkoronázva a borsétát.   A pince legalsó szintjén, már jó volt az idő, egyrészt a hidegnek, másrészt a nemes nedűnek köszönhetően. Itt meghallgathattunk egy érdekes storyt azzal kapcsolatban, hogy korábban egy quantumfizikus, Kiss Tamás is tiszteletét tette a pincészetben egy bor idegenvezetés alkalmával, és megállapította, hogy valami különleges gyógyító erő lakozik a harmadik szinten, és javasolta Kovács Sándor pincetulajdonosnak, hogy egy mészkőt emeljen erre a pontra. Egy kedves hallgatónk, Ferenc megemlítette, hogy ez a nyomáskülönbség miatt lehet, amire a szervezet úgy reagál, hogy felfrissül, sokkal fittebnek, energikusabbnak érezhetjük magunkat.  A mindenki számára jól ismert kulcsos tégla ami a pápa jelképe, ebben a pincészetben is megtalálható, utalva Szent Péter kulcsára, ami a mennyországba jelenti a belépőt. Sándor szavait idézve „ Remélem önök is egy kicsit a mennyországban érezték most magukat!” Az italok elfogyasztása után, a mangalicalakoma sem maradhatott el, sonka, szalonna, kolbász sorakozott a tányérokon lilahagymával, paradicsommal, paprikával és sajttal megspékelve, amiért a szakácsot külön köszönet illeti, Kovács Kristóf vendégszeretetéről nem is beszélve, köszönjük a nyaralás élményt.


A Fabro pincészetből utunk Paks Óvárosába vezetett, ahol megnéztük a neoromán stílusú Jézus szíve templomot, a II. világháborús emlékművet, majd az Erzsébet szálló felé vettük az irányt, egy idegenvezetéssel egybekötve. Az épületben sok magyar híresség is megfordult. Liszt Ferenc a szekszárdi Augusz családnál tett látogatása előtt tért be a szállóba. A szállónak Deák Ferenc is jó hírét keltette, ugyanis unokahúga egy paksi nemeshez, Szeniczey Ferenchez ment feleségül és Deák gyakran lakott náluk már vénülő politikusként. Ilyenkor rendszeresen átjárt kártyázni és politizálni az egyébként a Szeniczey kúriával szemben található fogadóba. A helyi mondás szerint egy alkalommal Erzsébet királyné is vendégeskedett a szállodában.

Végül egy Duna parti sétával koronáztuk meg a délutánt a Gesztenye soron.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó