Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Bolondokházába küldené Breiviket az ügyész

Szerző: Korsós Éva, – 2012-06-21 15:23:02

A vádlott elmebetegségének kimondását kérte csütörtökön  az ügyészség a norvég tömeggyilkos perében. Breivik végig tagadta, hogy beszámíthatatlan lenne, a végéhez közeledő perben azonban mégis erre a következtetésre jutott az ügyész.


Elmebetegnek nyilvánítaná a norvég ügyészség Anders Behring Breiviket - közölték a norvég tömeggyilkos tárgyalásának vádbeszédében. Az ügyész a tanúmeghallgatások végén arra kérte a bírót, hogy tekintse elmebetegnek a 77 embert legyilkoló férfit, aki tettéért akár 21 évet is kaphatott volna. Ha a bíróság rábólint az ügyész kérésére, akkor Breivik nem börtönbe, hanem bolondok házába kerül.

A norvég tömeggyilkos pere során végig azt próbálta bizonyítani, hogy épelméjű, és hideg vérrel elkövetett gyilkosságait józanul, beszámítható állapotban követte el. A férfi ugyanis a gyilkossággal szélsőséges idegengyűlölő eszméinek akart figyelmet szerezni: ha azonban kimondják, hogy bolond, romba dől a terve.

Korábban már több különböző szakvélemény is készült Breivik elmeállaípotáról, egy részük épelméjűnek, mások beszámíthatatlannak mondták ki. A norvég bíróság eredetileg nem akart a férfi számára nyílt tárgyalást biztosítani, az ügy végül csak azért került bíróságra, mert nem volt egyértelmű, hogy beszámítható-e a férfi, és ezt bírósági tárgyaláson kellett bizonyítania az ügyésznek.

(origo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó