Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Bohóc a brazil kongresszusban!

Szerző: Gábor János, – 2010-10-07 08:03:05

Képviselő lett a brazil bohócból

Egy hivatásos bohóc bejutott Brazíliában a Kongresszusba a hétvégi választásokon, méghozzá több szavazattal, mint bármelyik jelölt. De hivatalba lépése előtt még be kell bizonyítania: tud írni és olvasni. A brazil alkotmány szerint ugyanis a szövetségi képviselőknek írástudóknak kell lenniük, és felmerült a gyanú, hogy a Tiririca - portugálul zsémbest jelent- művésznéven futó bohóc analfabéta.

A valójában Francisco Silva nevű komédiás választási kampánya óriási médiafigyelmet váltott ki, online videói több millió nézőt vonzottak. A bohóc olyan szlogeneket használt kampánya során, mint "Ennél rosszabb már nem lehet" és " Szavazzon meg szövetségi képviselőnek, hogy segíthessem a rászorulókat- különösen a családomat."



A választás előtt egy héttel az Epoca magazin robbantott a hírrel: korábbi tévés munkatársai szerint a 45 éves férfi írástudatlan. A voksolás után, amin a bohóc mintegy 1.3 millió szavazatot kapott, a választási bizottság hozott egy határozatot: ha Silva tíz napon belül nem bizonyítja, hogy tud írni és olvasni, akkor nem foglalhatja el képviselői székét. Elemzők szerint a komédiás népszerűségének oka az ismert politikusokból való kiábrándultság számlájára írható, amely az utóbbi idők számos korrupciós botrányát követte Brazíliában.

Úgy tűnik, új trend van kialakulóban a világban: az internet lehetőségeit- és a választók kiábrándultságát - meglovagolva egyre több viccpárt indul, és ér el sikereket választásokon. Idén májusban az izlandi Legjobb Párt nevű viccpárt nyert a reykjaviki helyhatósági választásokon. Ők izlandi Disneyland létrehozását ígérték és pálmafák telepítését a fjordokra. De ott van még az új-zélandi McGillicudy Serious Party, vagy akár a német Die PARTIE, melynek legfőbb ígérete, hogy újraépíti a berlini falat. Magyarországon e trendbe illeszkedik az először 2006-ban feltűnt Kétfarkú Kutya Párt. Akkoriban még csak utcai plakátokkal, grafikákkal és jópofa megoldásokkal hívta fel a figyelmet a kampányok túlzó és lehetetlen ígéreteire. Idén a párt komolyan belefogott a politizálásba, az önkormányzati választásokon - ahol három jelöltet is indítottak - örök életet, ingyen sört és teljes adómentességet ígértek.

Shenouda Nóra

Népszava
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó