Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Befagyasztotta 77 luxustermék importját Irán

Szerző: Korsós Éva, – 2012-11-08 14:24:27

Irán befagyasztotta 77, luxusterméknek minősített árucikk importját az olajipart és a bankrendszert érintő nyugati szankciók nyomán kialakult devizahiány miatt - jelentette csütörtökön a helyi média.

Hamid Szafdel helyettes kereskedelmi miniszter közölte, hogy a korlátozás mintegy négymilliárd dolláros megtakarítás jelent az iráni gazdaság számára. A tilalmi listán összesen már mintegy kétezer termék van, köztük kozmetikai és ruházati cikkek, ugyanakkor ékszerek, illetve egyes gépkocsik, mobiltelefonok és számítógépek behozatala is tilos. Szafdel szerint a tilalmi lista módosulhat, ha kiderül, hogy az iráni ipar nem tudja helyettesíteni az egyes betiltott termékeket, például a számítógépeket és a mobiltelefonokat.

Iráni vezetők az elmúlt hetekben többször fenyegetőztek, hogy "kereskedelmi háborút" indítanak, s felveszik a harcot az Egyesült Államok és az Európai Unió által bevezetett szankciókkal. A  vitatott iráni atomprogram kapcsán bevezetett korlátozások miatt az országban csökkent a devizakínálat, összeomlott a devizakereskedelem, megugrott az infláció, az első félévben az import pedig több mint tíz százalékkal esett vissza a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva.

(hvg)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó