Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Befagyasztja kapcsolatait az EU-val Törökország

Szerző: Bneu Edina, – 2011-07-19 15:46:57

"Nem tárgyalunk egy olyan állam képviselőivel, amelyet nem ismerünk el" - nyilatkozta a török államfő.


A török kormány arra készül, hogy a ciprusi EU-elnökség ideje alatt befagyasztja kapcsolatait az integrációs szervezettel - derül ki a török kormányfő keddi nyilatkozatából.

A Milliyet című újságnak adott interjúban Recep Tayyip Erdogan leszögezte: hazája semmilyen módon nem fog tárgyalni az Európai Unióval, amíg annak soros elnökségét Ciprus tölti be 2012 második félévében.

"Nem tárgyalunk egy olyan állam képviselőivel, amelyet nem ismerünk el" - tette hozzá. Erdogan kedden Ciprus északi - török megszállás alatt álló - részére utazik, hogy részt vegyen azon a megemlékezésen, amelyet az 1974. július 20-i invázió évfordulója alkalmából rendeznek.

A földközi-tengeri sziget 37 éve megosztott. Görögök lakta déli része 2004 óta tagja az Európai Uniónak, és széles körű nemzetközi elismerést élvez. A török lakosságú északi részt, amelyen az 1974-es invázió után kikiáltották az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot, egyedül Ankara ismeri el. A vonatkozó ENSZ-határozatok ismételten felszólítottak egy "két népcsoportból és két övezetből" álló szövetségi állam megalakítására, a ciprusi törökök vezetői viszont csak két állam konföderációjáról hajlandók egyezkedni.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó