Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ban Ki Mun: Szíria nem teljesítette a béketervet

Szerző: Bneu Edina, – 2012-04-19 13:15:13

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kijelentette, Szíria nem teljesítette a béketervben vállalt feladatait, azaz nem vonta ki a katonáit és nehézfegyvereit a lakott területekről. A főtitkár már háromszáz megfigyelőt küldene az országba.


A főtitkár az ENSZ Biztonsági Tanácsához (ENSZ BT) eljuttatott levelében azt kérte, hogy a Szíriában tartózkodó megfigyelők számát emeljék háromszázra. Az új csapatban politikai, emberi jogi, civil ügyekkel és közbiztonsággal foglalkozó tanácsadók is lesznek majd. A kibővített csapat Szíria tíz különböző részén ellenőrizné az igen törékeny tűzszünetet és a béketerv végrehajtását. A megfigyelők számának emeléséről a jövő hét elején dönthet az ENSZ BT, ha mind a 15 tag támogatja a határozatot. Mindezek előtt valószínűleg meg fogják hallgatni még Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga szíriai megbízottjának a jelentését.

A szír kormány korábban azt mondta, hogy legfeljebb 250 megfigyelőt engednek be az országba. Jelenleg nyolc megfigyelő van Szíriában, akik vasárnap érkeztek meg, kedden pedig már Dera városában jártak. A megfigyelőket eddig nem engedték be a legkritikusabb helyre, Homszba, a kormányerők ugyanis biztonsági kockázatra hivatkoztak. A várost folyamatosan bombázzák, helyi aktivisták szerint szerdán körülbelül harmincan haltak meg.

A tűzszünet óta csökkent ugyan az erőszak az országban, de nem szűnt meg teljesen, ráadásul az utóbbi pár napban fokozódott. Ban Ki Mun mindezek ellenére úgy gondolja, van esély, hogy előrelépést érjenek el az ügyben, erre pedig már lehet építeni. A béketerv egyes részeit – például a politikai fogvatartottak körülményeinek javítását – azonban a szír kormány még nem igazán teljesítette.

(nol.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó