Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az orosz elnök aláírta a dohányzásellenes törvényt

Szerző: Korsós Éva, – 2013-02-25 11:20:17

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn aláírta a dohányzásellenes törvényt, amelynek egyes rendelkezései idén júniusban, illetve 2014-ben lépnek hatályba.



Az orosz parlament alsóháza február 12-én, míg a Szövetségi Tanács nyolc nappal később fogadta el a jogszabályt, amely az Egészségügyi Világszervezet (WHO) konvenciójával összhangban készült.

Oroszország lakosságának egyharmada, mintegy 44 millió ember dohányzik. Évente 400 ezren halnak meg a dohányzás káros egészségi következményei miatt.

A törvénynek már idén júniustól érvényt szereznek az iskolákban, az egyetemeken, a közintézményekben, a kulturális és sport létesítményekben. Tilos lesz dohányozni az olyan irodákban is, ahol nincs erre elkülönített és felszerelt helyiség. Nem engedélyezett a "füstölés" a benzinkutaknál, megállókban és a játszótereken sem. A tilalom hatálya alá esnek a metrók, a taxik, a pályaudvarok és a repülőterek is.

Jövő júniustól már az éttermekben, a távolsági vonatokon és távolsági hajójáratokon sem lehet rágyújtani.

Ezentúl a boltokban sem lehet a kirakatba, illetve más jól látható helyre kitenni a dohánytermékeket, mert a törvény korlátozza reklámjukat is. Ilyen szigorítás hatálya alá esik az elektromos cigaretta, de még a bagó is.

A gyerekeknek készülő filmekben, tévéjátékokban a színészek nem dohányozhatnak. A felnőtteknek szánt filmekből pedig kiűzik a cigarettázó filmhősöket. Ez alól csupán azok az alkotások kaphatnak felmentést, amelyekben a dohánytermékek látványa és a dohányzás folyamata elidegeníthetetlen része a művészi elgondolásnak.

Az új jogszabály értelmében emelkedik a dohánytermékek fogyasztási adója, illetve meghatározzák minimális árukat. Oroszországban jelenleg egy euró (mintegy 294 forint) egy doboz cigaretta.

Az orosz dohányosoknak egyetlen vigaszuk maradt, hogy ők még egy évig eregethetik a füstöt az éttermekben, míg az Európai Unió legtöbb országában ez már tilos.

(echotv)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó