Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az izraeli kormány nem adna engedélyt újabb építkezésekre Ciszjordániában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-03-01 11:16:03

Az izraeli kormányfő nem engedélyezne újabb építkezéseket Ciszjordániában, a folyamatban lévőket kell folytatni - jelentette ki pártja frakcióülésén Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő, akit a The Jerusalem Post című izraeli lap idézett kedden. A miniszterelnök a Likud parlamenti képviselői előtt hangoztatta: a jelenlegi nagyon nehéz nemzetközi helyzetben a zsidó telepeseknek nem újabb építési engedélyek megszerzésén, hanem a folyamatban lévő építkezések befejezésén kell gondolkozniuk. A kormányfő e kijelentésével ciszjordániai zsidó telepeseknek azokra a panaszaira reagált, hogy már minden építési engedélyt felhasználtak, és újabbakra van szükségük.

 

Az elmúlt hetekben több, fontos tárcát vezető miniszter szorgalmazott új építkezéseket egyebek közt Beitar Illit, Maale Adumím, Ariel és Efrát telepeken.

A "nagyon nehéz nemzetközi helyzetet" illetően Netanjahu megjegyezte: kemény erőfeszítésekkel sikerült csak elérni az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy az Egyesült Államok megvétózza az izraeli telepbővítéseket bíráló palesztin tervezetet. "Figyelmen kívül hagyhatunk mindent, mondhatjuk, hogy +semmi probléma+, de az országért felelős miniszterelnökként enyém a teljes felelősség" - hangsúlyozta.

Dani Dajan, a nagy ciszjordániai zsidó telepesszövetségnek, a Júdea-Szamariai Telepek Tanácsának (Jesa) az elnöke szerint "olyan időben, amikor Izraelnek határozottságot kellene mutatnia a palesztin zsarolással szemben, amikor a palesztinok továbbra sem hajlandók visszatérni a tárgyalóasztalhoz, ha Izrael nem enged követeléseiknek, a miniszterelnök közvetlenül a kezükre játszik az ilyen nyilatkozatokkal".

Naftali Bennett, a telepestanács főigazgatója pedig így vélekedik a The Jerusalem Post beszámolója szerint: "Ideje rájönnünk, hogy a nemzetközi közösségnek tett állandó indokolatlan engedményekkel nem rokonszenvet és tiszteletet keltünk, inkább gúnyt és megvetést."

 

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó