Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az esővízből mutatták ki a radioaktivitást Kanadában

Szerző: Bneu Edina, – 2011-03-29 08:28:01

Sugárzást mértek a dél-koreai hatóságok Szöulban, az Egyesült Államokban és Kanadában pedig az esővízből mutatták ki a radioaktivitást.

 

A Jiji Press hírügynökség szerint a japán kormányfő a tokiói parlament alsóházának költségvetési bizottsága előtt számolt be kedden a nukleáris létesítménnyel kapcsolatos teendőkről. Kan Naoto úgy fogalmazott, hogy a helyzet "továbbra is kiszámíthatatlan". Mint mondta, a kormány ugyanakkor "riadókészültségben áll, és megbírkózik a problémával".

A sugárzás növekedése megakasztotta az erőműnél a reaktorok hűtőrendszerének újraindítására tett erőfeszítéseket, pedig ez lenne a legfontosabb a nukleáris katasztrófa megelőzéséhez. A létesítményt üzemeltető TEPCO vállalat hétfői bejelentése szerint plutóniumot találtak a talajban az erőműnél, amelynek reaktorépületeiből súlyosan szennyezett víz szivárog.

Eközben a dél-koreai nukleáris biztonsági ügynökség azt közölte, hogy radioaktív jód nyomait találták Szöulban és az ország hét másik pontján a levegőben. A mérések szerint a sugárzás mértéke olyan kicsi, hogy nem jelent veszélyt az emberi egészségre, ám a dél-koreai hatóságok úgy döntöttek, hogy ellenőrzik a dél-koreai vizekből kifogott halakat, mivel lehet, hogy ezeken keresztül ért a szennyezés az országba.

Szintén szennyezést mértek az Egyesült Államokban, amelynek északkeleti részén az esővízből mutatták ki a jód 131-es izotópját. Az amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint ugyanakkor az Ohio, Massachusetts és Pennsylvania államokban észlelt szennyezést nem ártalmas az egészségre.

 

(FH)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó