Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az Aszad utáni időszakra készülnek Szíriában

Szerző: Bneu Edina, – 2012-08-21 14:42:34

Öt szíriai ellenzéki dolgozik azon, hogy lefektessék a politikai átmenet és a megbékélés alapelveit az Aszad utáni időszakra - közölte Ferhad Ahma, a Szíriai Nemzeti Tanács tagja.


A szíriai ellenzék német és amerikai támogatással már hónapok óta készül a Bassár al-Aszad elnök esetleges bukása utáni időszakra - közölte Ferhad Ahma, a Szíriai Nemzeti Tanács tagja Berlinben.

A politikus elmondta: egy eddig biztonsági okokból titokban tartott projekt keretében mintegy öt szíriai ellenzéki dolgozik azon, hogy lefektessék a politikai átmenet és a megbékélés alapelveit. A hat területet érintő projekt egyebek mellett olyan témákat ölel fel, mint a szíriai biztonsági apparátus átalakítása, a nemzeti megbékélés programjának kialakítása és egy új alkotmány elfogadása.

"Amikor Aszad megbukik, nem fogunk üres kézzel ott állni" - mondta a másfél évtizede németországi emigrációban élő politikus. "A megbékélés nem lesz könnyű folyamat, Aszad után káoszra kell számítani. Ugyanakkor a más arab országokban tapasztaltak remény adnak nekünk" - közölte.

Ferhad leszögezte, hogy a projekttel "senkinek sem akarnak előírni semmit". A projekt eredményeit a közel-keleti ország ellenzéki csoportjainak ernyőszervezeteként működő Szíriai Nemzeti Tanács augusztus 28-án fogja közzétenni, az később a politikai átmenet menetrendjeként is szolgálhat. A projektet egy német és egy amerikai agytröszt támogatja, a két ország külügyminisztériuma pedig logisztikai támogatást nyújtott az ellenzékieknek.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó