Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Az Arab Liga újabb határidőt adott Szíriának

Szerző: Bneu Edina, – 2011-12-04 15:20:48

Szíriát szankciókkal sújtják, ha nem szünteti be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.


Az Arab Liga újabb határidőt szabott Szíriának, hogy fogadja el követeléseit és engedje be az országba megfigyelőit, különben életbe lépteti az elhatározott szankciókat.

A 22 közel-keleti és észak-afrikai országot tömörítő szervezetnek a szíriai válsággal foglalkozó munkacsoportja külügyminiszteri szintű ülésén szombaton Dohában véglegesítette a büntetőintézkedéseket tartalmazó listát.

Az értekezlet után Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni sejk, a vendéglátó Katar miniszterelnöke elmondta, hogy a tanácskozás alatt kapcsolatba léptek a szíriai vezetéssel, és válaszoltak a részletekről érdeklődő kérdésekre. A külügyminiszterek azt kérték a damaszkuszi vezetőktől, hogy hozzanak döntést vasárnapra, s várják őket a jegyzőkönyv aláírására. Amennyiben válasz nélkül hagyják ezt a javaslatot, a szankciókat életbe léptetik.

A pánarab szervezet egy héttel ezelőtt döntött arról, hogy szankciókkal sújtja Szíriát, mert Bassár el-Aszad elnök nem tett eleget a szervezet azon követelésének, hogy szüntesse be a demokráciakövetelő tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépését.

A szombaton hivatalosan is jóváhagyott szankciók alapján felére csökkentik a szíriai légi járatokat, valamint 19 magas rangú szíriai tisztségviselőre beutazási tilalmat vetnek ki. Emellett felfüggesztik az együttműködést a damaszkuszi jegybankkal, befagyasztják a szíriai kormány külföldi bankszámláit, és leállítják a szíriai projektek finanszírozását.

A munkacsoport döntött arról is, hogy melyek azok a stratégiai javak, amelyekre nem vonatkozik a kereskedelmi embargó. A cél az, hogy a szíriai nép ne szenvedjen szükséget a szankciók miatt.

Az Arab Liga november 16-i hatállyal felfüggesztette Szíria tagságát, mert Damaszkusz ígérgetéseinek dacára nem hajtotta végre a szervezet megbékélési tervét.

(MTI)

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó