Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Ausztriába látogat a kínai államfő

Szerző: Korsós Éva, – 2011-10-30 10:54:16

Állami látogatásra Ausztriába várják vasárnap Hu Csin-tao) kínai államfőt, aki másnap kezdi meg tárgyalásait.

 Hu Csin-taót és feleségét hétfőn katonai tiszteletadás mellett fogadja a Hofburgban Heinz Fischer osztrák elnök és felesége. A két államfő megbeszélése után osztrák-kínai kétoldalú megállapodásokat írnak alá. Délután Werner Faymann kormányfővel és Barbara Prammerrel, a parlament elnökével találkozik a kínai elnök. Kedden Salzburgban, Mozart városában ér véget az elnöki pár ausztriai programja.

A magas szintű kínai látogatásra Hu Csin-taót népes üzleti delegáció kíséri el, s az Osztrák Gazdasági Kamara hétfőn kínai-osztrák gazdasági fórumot szervez.

A két ország gazdasági kapcsolatait az elmúlt években erőteljes fellendülés jellemezte, Kína Ausztria egyik legfontosabb kereskedelmi partnere lett - mondta az APA osztrák hírügynökségnek Walter Koren, a kamara külkapcsolati részlegének vezetője. "A másfél milliárd fős, növekvő piac továbbra is hatalmas lehetőségeket kínál az osztrák vállalkozásoknak" - fogalmazott. "Különösen fontos területek az energetika, a környezettechnológia, az infrastruktúra, az orvosi műszerek gyártása, a gépipar, az elektronika és a kémia" - sorolta.

A kétoldalú kereskedelmi forgalom összege 2010-ben megközelítőleg 8,2 milliárd euró volt. Az osztrák kivitel mintegy negyven százalékkal 2,8 milliárdra emelkedett, az import Kínából 21 százalékkal 5,4 milliárd euróra nőtt.

 A két ország kapcsolatait a jelek szerint az sem rontotta el, hogy a kancellár és helyettese, Michael Spindelegger külügyminiszter májusi kínai utazásuk alkalmával kínai ellenzéki személyiségekkel is találkoztak.

Hu Csin-tao látogatását Ausztriában tüntetések kísérik: az Osztrák Tibet-társaság és a Kínai Népköztársaságban betiltott Falunkung szekta mindhárom napra demonstrációkat jelentett be. Ausztriából a legfejlettebb ipari országokat tömörítő G20 csoport cannes-i csúcstalálkozójára utazik tovább a kínai vezető.

Hu Csin-tao a második kínai államfő, aki Ausztriába látogat. Előtte 1999-ben Csiang Cö-min utazott az alpesi országba. Heinz Fischer tavaly januárban tett hivatalos látogatást az ázsiai országban.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó