Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Assange marad az ecuadori nagykövetségen

Szerző: Korsós Éva, – 2013-06-19 12:07:00

A WikiLeaks kiszivárogtató portál ausztráliai alapítója, Julian Assange nem szándékozik elhagyni Ecuador londoni nagykövetségét, még akkor sem, ha Svédország ejti az ellene felhozott vádakat - mondta újságíróknak szerdán, pontosan egy évvel azután, hogy a latin-amerikai ország képviseletén menedéket kért.



A férfi azt követően kért és kapott menedéket, hogy a brit bíróságokon kimerítette a fellebbezési lehetőségeket egy svéd kiadatási kérelemmel szemben.

Svédországban nemi erőszak miatt akarják bíróság elé állítani Assange-ot, aki attól tart, hogy Stockholm kiadná őt Washingtonnak, ahol életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik 250 ezer titkos amerikai diplomáciai irat kiszivárogtatása miatt.

A WikiLeaks-alapító ellen az egész Európai Unióra kiterjedő elfogatóparancs van érvényben, vagyis amint elhagyná a dél-amerikai ország képviseletét, azonnali őrizetbe vételre számíthatna.

Assange most azt mondta, száz százalékig meg van győződve arról, hogy az Egyesült Államokban egy, a nevére szóló "lepecsételt vádirat" van". Ez azt jelenti, ha Svédország esetleg ejtené az ellene felhozott vádakat, akkor is őrizetbe vennék, amint kilép az ecuadori nagykövetség ajtaján Londonban. Ezt követően pedig kiadnák az Egyesült Államoknak, hacsak a brit kormány nem szavatolná, hogy ez nem történik meg.

Ennek fényében a kiszivárogtató portál létrehozója azt mondta, esze ágában sincs a közeljövőben az ecuadori képviselet területét elhagyni. Az újságíróknak arra kérdésére, nem volt-e hibás döntés a nagykövetségre menekülni, azt válaszolta, hogy az stratégiailag helyes lépés volt. Assange egyben cáfolta azokat a szóbeszédeket, hogy romlott volna egészségi állapota. Hozzátette, hogy naponta 17 órát dolgozik, és rendszeresen tornázik.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó