Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Amerika kilépett az UNESCO-ból

Szerző: Korsós Éva, forrás:24.hu – 2017-10-13 06:44:39

Az Amerikai Egyesült Államok csütörtökön kilépett az UNESCO-ból, az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezetéből – írja az Independent.

A külügyminisztérium közölte: a jövőben állandó megfigyelők lesznek a szervezetben. A döntést – amelyről azt írják, nehéz szívvel hozták meg – a szervezetben szerintük jelen lévő Izrael-ellenes elfogultsággal indokolják, emellett azt is említik, hogy alapvető reformra lenne szükség.

A Foreign Policy már szerdán írt arról, hogy sor kerülhet a kilépésre, amit az állítólagos elfogultság mellett takarékossággal is indokolnak. Hat évvel ezelőtt az Egyesült Államok már csökkentette az UNESCO működéséhez adott hozzájárulását, miután a szervezet felvette tagjai közé Palesztinát. Az Obama-kormányzat a döntést azzal indokolta, hogy egy 1990-es évekbeli törvény tiltja az Egyesült Államok számára, hogy olyan ENSZ-ügynökségeket támogasson, amelyek Palesztinát államként ismerik el.

Izrael már tavaly visszahívta képviselőjét az UNESCO-ból, az ellen tiltakozva, hogy elfogadtak egy határozatot, amely elítéli Izrael politikáját a kelet-jeruzsálemi és ciszjordániai vallási emlékhelyek kapcsán. Júliusban pedig a szervezet palesztin világörökségi területként ismerte el a ciszjordániai Hebron városát.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó