Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

Adalékok a kalocsai laktanyák történetéhez

Szerző: Füstös Éva, – 2015-10-30 10:00:00

1962-ben ezen a napon alakult meg a Foktői úti laktanyában a légvédelmi tüzérezred (MN 2314) a Magyar Néphadsereg vezérkari főnökének rendelete alapján. Innen indult a mai KORONAcafé és eljutottunk egy csomó névhez, hírességek, jeles személyiségek, akik itt töltötték " sárgarigó" (előfelvételis) vagy sorkatonai idejüket.

Hirdetés

Hirdetés

Sok, mára ismertté vált politikus, színész és sportoló szolgált a helyőrségben és itt volt előfelvételis Czinege Lajos hadseregtábornok fia is. Az akkori honvédelmi miniszter rendszeresen látogatta a gyereket, s bár civilben, „átlagos” apaként jött, a látogatási napok előtt mégis az egész laktanya festett és takarított.

A katonák viszont pont egy ilyen apa-fiú találkozásnak köszönhették a szabadidőruhát: a kék melegítőt, piros szegélyű atlétatrikóval és fehér tornacipővel. Ezeket az „extrákat” azért rendszeresítették a hadseregben, mert a miniszter meglátta a fiát lengőszárú zöld gatyában és szakadt trikóban. A sorkatonáknak akkor még nem volt sportöltözetük.

Erről jutott eszünkbe, hogy milyen sok híresség, jeles személyiség koptathatta a surranóját nálunk, hiszen a legjobb években egyszerre 6000 katona tartózkodott városunkban a hivatásos állománnyal együtt.

Beindult a gépezet és csak úgy záporoztak a nevek! Íme a lista a teljesség igénye nélkül, akinél kérdőjel van esetükben nem biztos, hogy valóban nálunk "katonáskodtak":

Áder János, Hende Csaba, Vámos Miklós, Bod Péter Ákos, Palkovics Péter, Poór Péter, Korda György, Domján László, Palásti Ferenc, Végh Ferenc, Detre Szabolcs és Zsolt (testvérek), Hegyi Füstös László, Kövér László, Sepsey Tamás, Kovács Attila, Rudolf Péter, Máté Gábor, Déry János(?) Dr. Bábel Balázs(?) Kapitány Sándor, Koltay Gábor, Sopsits Árpád, Gáspár Sándor, Dörner György,Kiss Péter, Kovalik Balázs... aki tudja folytassa a sort! :)

Köszönjük szépen!

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó