Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A zsíradó után a kólaadót is eltörlik Dániában

Szerző: Korsós Éva, – 2013-04-24 06:03:46

Dániában eltörlik az üdítőitalokra kivetett különadót. A dán kormány várakozási szerint az intézkedéssel az országban új munkahelyek jöhetnek létre és fellendülhet a gazdasági növekedés - közölte az Európai Alkoholmentes Italgyártók Szövetsége kedden.



A dán kormány hétfőn jelentette be, hogy az adót két lépésben szüntetik meg: 2013. július 1-jétől előbb 50 százalékra mérséklik, majd 2014. január elsejével teljesen eltörlik.

Az erről szóló közlemény szerint Dánia Európában az elsők között vetett ki különadót az üdítőitalokra, melynek mértéke az egyik legmagasabb a kontinensen. Az adót egy megállapodássorozat részeként törlik el, amelynek célja, hogy a dán gazdaságban megfelelő feltételek alakuljanak ki a gazdasági növekedés beindításához és a munkahelyteremtéshez.

Dánia tavaly eltörölte az egy évvel korábban bevezetett zsíradót is, mert az túlságosan költséges volt, és nem járult hozzá a dánok étkezési szokásainak megváltozásához – emlékeztetett a szövetség.

A szövetség főtitkára, Alain Beaumont a közleményben kifejti: "Az üdítőitalokra kivetett különadók a végüket járják, amelyeket egyre több országban törölnek el egész Európában. Bebizonyosodott, hogy az emberek nem lesznek tőlük egészségesebbek, ugyanakkor munkahelyek szűnnek meg miattuk és csökken a gazdaság teljesítménye".

A közlemény szerint az adó eltörlésével az adó miatt korábban megszűnt körülbelül ötezer munkahely nagy része újrateremthető. A dánok most Németországba és Svédországba járnak át ugyanis üdítőitalokat vásárolni.

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó