Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A tárgyalások mellett katonai áttörésre készülnek a líbiai felkelők

Szerző: Gábor János, – 2011-07-03 15:17:52

A líbiai felkelők közölték vasárnap: nagy offenzívára készülnek a következő 48 órában, hogy visszafoglalják a kormányerőktől a Tripolitól délre fekvő településeket, és ezáltal közelebb kerüljenek a fővároshoz, Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fellegvárához. Közben Johannesburgban bejelentették, hogy a líbiai konfliktus tárgyalásos megoldása érdekében a dél-afrikai elnök vasárnap Moszkvában találkozik a líbiai összekötő csoport képviselőivel.

 

A felkelők különösen a fővárostól 50 kilométerre lévő, stratégiai jelentőségű Bir el-Gánám kisvárost akarják elfoglalni, ahonnét ágyúikkal már képesek lennének támadni magát Tripolit - mondta a felkelők szóvivője központjukban, a kelet-líbiai Bengáziban.

A felkelők a főváros felé előrenyomulva egy héttel ezelőtt érték el Bir el-Gánám szélét. Harci sikereik nyomán felcsillant a remény, hogy sikerül áttörést elérni az immár négy hónapja húzódó konfliktusban. A kormányerők azonban visszaverték őket, és kénytelenek voltak visszavonulni a berberek lakta Nefúsza-hegységbe. Pénteken a NATO harci gépei támadták a kisvárost. Korábban a felkelőknek ezen csoportjának dobott le fegyvereket Franciaország.

A NATO gépei szombaton Tripoli egyik keleti peremkerületét, Tadzsúrát támadták.

A líbiai kormány szombaton tüntetést rendezett az ENSZ tripoli képviselete előtt. Ezen mintegy 300 gyerek vett részt, és elítélték a világszervezetet amiatt, hogy "nem képes megállítani a civilek elleni háborús gépezetet".

A Dél-afrikai Köztársaság külügyminisztériuma vasárnap bejelentette: Jacob Zuma államfőt mint az Afrikai Unió (AU) Líbia ügyében létrehozott különbizottsága egyik tagját hívta meg Oroszország a nemzetközi összekötő csoport tanácskozására. Moszkva nem erősítette meg a találkozó tervét.

Az összekötő csoport azokból az országokból áll, amelyek részt vesznek a Líbia elleni, NATO vezette hadjáratban. A csoport legutóbbi tanácskozása június 9-én volt Abu-Dzabiban.

Zuma az AU képviseletében május végén már egyszer járt Kadhafinál, de közvetítői tevékenysége nem járt sikerrel.

A héten Egyenlítői Guineában tartották az AU csúcstalálkozóját, és ezen a szervezet a béketárgyalások haladéktalan megkezdését javasolta a szemben álló líbiai feleknek. A csúcstalálkozón - amelyen a tripoli vezetés és a lázadók Átmeneti Nemzeti Tanácsa is képviseltette magát -, hivatalos javaslatot tettek a feleknek egy keretmegállapodás megkötésére, amely a politikai megoldást szolgálná. A megállapodásról a tárgyalások hamarosan megkezdődhetnének az AU székhelyén, az etióp fővárosban. Viszont a nyilatkozat nyitva hagyja azt a kérdést, hogy Kadhafi milyen szerepet játszhat Líbia jövőjében. A lázadók üdvözölték az AU javaslatát, úgy értelmezve azt, hogy "Kadhafi nem juthat további szerephez Líbia jövőjének meghatározásában".

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó