Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

A siketeknek havanese csörög a telefon helyett

Szerző: Gábor János, KORONAcafe – 2014-09-05 14:11:11

A mai, „Te is lehetnél…” fesztiválon, vagyis a 4. sérült és egészséges emberek találkozóján résztvevő értelmi fogyatékosok, kerekes székes táncosok, látás- és hallássérültek rendesen kitettek magukért. Az elfogadás jegyében szervezett napon vakvezető és hangjelző kutyák bemutatója, jelbeszédes oktatás és számtalan vetélkedő, program hozta össze az épeket a fogyatékkal élőkkel. Utóbbiak képviseletében jött a KORONAcafe a kalocsai Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának két munkatársa, a Gördülő Tánccsoport vezetője, valamint a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének tolnai elnöke.

Novák Zsuzsanna és Sánta Béláné Csilla, a helyi ÉNO-ból jött a stúdióba, és jól megleptek mindenkit azzal, hogy a minden évben rendszeres „Te is lehetnél…” rendezvényen mindig az óvodás korúak bizonyítják leginkább a rátermettségüket. Az őszinte kisgyerekek örömmel és közvetlenséggel, önfeledten játszanak együtt az értelmi sérültekkel:

Sárai Rita óvodapedagógus és táncos volt a balesete előtt, ami tolószékbe kényszerítette. Személyiségén és kisugárzásán már nyoma sincs annak a két évnyi „önsajnálatnak”, amit gyakorlatilag a négy fal között csinált végig. Ezután, 1999-ben hívta életre a Gördülő Tánccsoportot, amellyel mostanra a legválogatottabb műfajokban dolgoznak és számtalan felkérést teljesítenek. Léptek már fel a Quimby-vel, a Kiscsillaggal és a Csík zenekarral is:

Váradi Zsuzsanna, a SINOSZ, hallássérülteket tömörítő szervezet tolna csoportvezetőjeként sajátos meglepetéssel készült: behozta magával Odót (eredetileg Frodó, de a siketek legelőször az 'f' és 'r' betűket veszítik el), a hangjelző kutyáját. A kis havanese egész egyszerűen lenyűgöző: gazdájának mobiltelefonjára, mosógépére, sőt, váratlan vendégére is külön jelzést sajátított el. Ez persze csak a jéghegy csúcsa: a szájról olvasás miatt tőlünk speciális elhelyezkedést kérő Zsuzsanna az összes mindennapi helyzetben hasznát veszi társának, aki (direkt AKI) lassan nélkülözhetetlen számára:

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó