Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A reformok folytatására szólította fel az új szerb elnököt az unió

Szerző: Bneu Edina, – 2012-05-21 16:56:55

Az Európai Unióhoz való közeledés, illetve az uniós tagság megszerzését célzó erőfeszítések folytatására szólították fel a brüsszeli székhelyű szervezet vezetői Szerbia megválasztott új elnökét.


Herman von Rompuy, az Európai Tanács elnöke és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság vezetője közös nyilatkozatban sürgette Tomislav Nikolicot a reformok folytatására. Rompuy és Barroso közvetve arra utalt, hogy a reformok folytatása a Szerbiával való csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele. Az unió vezetői úgy értékelték: a szerbiai választások eredményei azt jelzik, hogy a balkáni ország közelebb akar kerülni az EU-hoz. Herman von Rompuy és José Manuel Barroso sürgette a Koszovóval való megbékélést célzó erőfeszítések folytatását is.

Szerbia idén márciusban - még Boris Tadic elnöksége alatt - kapta meg a tagjelölt státust. Az uniós vezetőknél jóval kritikusabban fogalmazott Nikolic megválasztásával kapcsolatban Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista párti frakciójának vezetője. Az osztrák politikus úgy értékelte, hogy Nikolic győzelme súlyos csapás a Balkán irányában folytatott Európa-politikára, valamint a térség stabilitására.

Svoboda annak a nézetnek adott hangot, hogy az Európai Uniót nem riaszthatja el a szerb nép demokratikus döntése, és a térség óvatosan tervezett integrációját folytatni kell. Az új szerb elnöknek a jövőben mindenekelőtt tettekkel, nem pedig szavakkal kell bizonyítania országa európai elkötelezettségét - hangsúlyozta az Európai Parlament frakcióvezetője.

Hasonlóan nyilatkozott a  német és az osztrák külügyminiszter is. A NATO-csúcs alkalmából Chicagóban tartózkodó Guido Westerwelle egy interjúban arra szólította fel Tomislav Nikolicot, hogy folytassa az eddigi államfő, Boris Tadic Európa-barát politikáját. Westerwelle a megválasztott új szerb elnök ezzel kapcsolatos felelősségére figyelmeztetett, egyidejűleg  pedig a német kormány nevében köszönetet mondott Tadicnak azokért az erőfeszítésekért, amelyeket országa európai közelítése érdekében tett.

Az Európai Unióhoz való szerb közeledés folytatásának szükségességét hangsúlyozta Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter is. A miniszter - aki egyben Ausztria alkancellárja is -  úgy értékelte: Tomislav Nikolic esélyt kapott arra,  hogy bizonyítsa egy Európa-barát Szerbia iránti - szóban kinyilvánított - elkötelezettségét.

(MTI)

 

 

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó