Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A Pentagon több pénzt ad kelet-európai szövetségeseinek

Szerző: Bneu Edina, – 2012-01-20 14:29:29

Több támogatást kap hazánk az Afganisztáni katonai feladatok ellátására az Egyesült Államoktól.



A Pentagon több pénzt fordít az Afganisztánban harcoló kelet-európai szövetségeseire - köztük Magyarországra - annak ellenére is, hogy Nyugat-Európában további csapatcsökkentésre készül - írta csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium egyik közleményére hivatkozva a Bloomberg hírügynökség.
A tervek szerint az Egyesült Államok 100 millió dollárt, vagyis a tavalyinál 33 százalékkal nagyobb összeget szán arra, hogy kiképzést és felszerelést biztosítson az Afganisztánban Amerikának segítséget nyújtó országoknak.
A legnagyobb mértékben a Magyarország, a Lengyelország, a Románia és a Litvánia számára nyújtott támogatást növelik meg. Ezek az országok az indoklás szerint rendkívüli méretékben járultak hozzá csapatokkal a NATO vezette afganisztáni koalícióhoz.
Magyarország 13,3 millió dollárt kap a szeptember 30-án lezáruló pénzügyi évben, szemben a tavalyi 2,87 millió dollárral. Lengyelországnak a korábbi 2,85 millió dollárral szemben 14 milliót kap, Románia támogatása 7,3 millióról 14,3 millióra nő, Litvánia pedig a korábbi 5,7 millió helyett 12,8 milliót kap.
A Bloomberg szerint a Pentagon egyre jobban támaszkodik kelet-európai - többségükben NATO-tag - szövetségeseire, miközben a szövetség olyan tagjai, mint Nagy-Britannia, Hollandia és Németország csökkenti katonai kiadásait. A nyugat-európai szövetségesek arra készülnek, hogy szeptemberig harmadával csökkentik csapataik létszámát Afganisztánban.
Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy az Egyesült Államok a felére csökkenti hagyományos fegyverzetű hadosztályainak számát, miközben a következő évtized folyamán 490 milliárd dollárral csökkenti kiadásait, és a figyelmét Ázsia felé fordítja. Az amerikai védelmi minisztériuma csökkentéseket úgy ellensúlyozza majd, hogy váltásokban több csapatot küld a térségbe, és növeli a közös képzések és hadgyakorlatok számát.
(MTI)


A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó