Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A NATO óva inti tagjait a katonai kiadások csökkentésétől

Szerző: Bneu Edina, – 2011-10-09 15:38:22

A NATO parlamenti közgyűlése óva intette a katonai szövetség tagállamait attól, hogy további csökkentéseket hajtsanak végre katonai költségvetésükön.


A határozati javaslat, amelyről hétfőn szavaznak a testület bukaresti tanácskozásán, emlékeztet az atlanti szervezet líbiai szerepvállalására, amely már most kidomborítja a tagállamok "kötelességei" és a "pénzügyi realitások" közötti ellentmondásokat.

Frank Boland, a NATO haderő-tervezési osztályának vezetője elmondta: 2008 óta a NATO 28 tagállama közül 18 faragta le katonai kiadásait. Ennek következtében tovább emelkedett az amerikai hozzájárulás aránya a NATO költségvetésén belül.

Leon Panetta amerikai védelmi miniszter a hét közepén egy brüsszeli NATO-értekezleten nyomatékosan óva intett a Pentagon költségvetésének tervezett csökkentésétől. Egyúttal megismételte az európai NATO-partnerekkel szemben hónapok óta hangoztatott washingtoni bírálatokat.

A tervek szerint az amerikai védelmi tárca kiadásait a következő tíz évben összesen 450 milliárd dollárral fogják csökkenteni. Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára megismételte Panetta követelését, és arra szólította fel az atlanti szervezet európai államait, hogy az Egyesült Államoktól függetlenül is őrizzék meg a katonai szövetség ütőképességét.

(MTI)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó