Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

A mérnök és a fegyverszakértő a kinyomtatható fegyverekről

Szerző: Gábor János, – 2013-05-08 14:04:38

Ma rendesen körüljártuk a világsajtóban már mindenhol feltűnt, 3D nyomtatóval is elkészíthető maroklőfegyver, az ún. Liberator témáját. A leginkább elektromos csavarhúzóhoz hasonlatos eszközről Steiner Iván fegyverszakértő, speciális effektus mester segítségével kiderítettük: valóban nagyon veszélyessé válhat a hozzá nem értő kezekben. A technológiát ugyan méltatta, de potenciális veszélyforrásként kezelte Falk György, a Budapesti Műszaki Egyetem címzetes docense is - a szakember a többek között 3D nyomtatással foglalkozó VARINEX Informatikai Zrt. RPT (Rapid ProtoTyping) üzletág igazgatójaként e technológia igazi hazai úttörője.



A Defense Distributed nevű amerikai cég a fenti pisztoly "receptjét" hamarosan feltölti a weboldalára, ahol már eleve megtalálható sok más egyéb fegyver alkatrészeinek leírása - esetenként elkészítésének módja is. Szakértőnk, Falk György ugyanúgy nem ért egyet a fegyverek ilyen terjesztésével, mint oly\' sokan mások, viszont szkeptikus azt illetően, hogy ezek egyáltalán egyben maradnak egy-egy lövés után. Ő nyilván nem a támadófegyverek készítésében látja a gyors prototípus készítés igazi csodáját, hanem abban, amivel a VARINEX-nél is foglalkoznak: rendelésre készített műanyag eszközök, alkatrészek, kiegészítők, sőt, például koponyasérülések pótlására alkalmas protézisek (!) készítését. KATT a cikk alatti médialejátszóra a beszélgetésért!

Kicsit agyondramatizált videó a Liberator elsütéséről:


Steiner Iván, a róla elnevezett pirotechnikai és fegyveres effektek készítésére alakult cég ügyvezetője, fegyverszakértője alapvetően nagyobb veszélyforrásként tekint a Liberatorra, mint Falk - szerinte az a legnagyobb gond, hogy a fegyver elsütéséhez elengedhetetlen fémalkatrészeket (pl. a 3D nyomtatóval előállíthatatlan, fém ütőszeg, vagy a rugószerkezet) engedély nélkül, akár online rendeléssel is be lehet szerezni. Ennek ismeretében egyértelmű, hogy illetéktelen kezekbe is odakerülhet az eszköz. A Steiner Scenics Armourers Kft. alapítóját persze nem csak erről kérdeztük: kitértünk a nemzetközi filmes múltjára és emlékeire, valamint kikértük a véleményét a Z világháború című Brad Pitt-film körüli botrányról, amikor is a hazai hatóságok lefoglalták a magyarországi forgatásra érkezett fegyverszállítmányt. Részletek az alsó médialejátszón!

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Ezt olvastad már?

Jön a lehűlés


Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó