Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

A Gravitáció a szabályt erősítő kivétel

Szerző: Gábor János, ~Variety – 2014-03-11 15:56:00

Amerika leszorítja a nőket a vászonról

Egy frissen megjelent tanulmány szerint továbbra is nagyon kevés nő jut szerephez a filmekben - írja a Variety. Sandra Bullock óriási sikere a Gravitációval gyakorlatilag ritkaságszámba megy, ha jobban megnézzük a 2013-as adatokat: az elmúlt év száz legmagasabb bevételét generáló film között csak 15 akad, amelynek nő a főszereplője. Kevésnek tűnik, pedig ez a szám még 4%-os növekedést is jelent 2011-hez képest, amikor utoljára készült ilyen felmérés.

A női színészek a filmek összes szöveges tartalmának 30%-át kapták - mutat rá a kutatás, grandiózus mennyiségű adat feldolgozása után. A készítők összesen 300 darab, 2002 óta forgatott film mintegy hétezer karakerének vizsgálata nyomán jutottak erre a következtetésre.

A kisebbségekhez tartozók tanulmányozásakor még alacsonyabb számok jöttek ki: az afro-amerikai színésznők 8-ról 14%-ra tornázták fel magukat 2011 óta (igaz 2012 óta buktak is 1%-ot). A spanyol származásúak maradtak 5%-on, az ázsiaiak viszont ugyanennyiről csúsztak vissza 3%-ra, két év alatt. Összességében tehát a férfiak túlereje nem csökken a vásznon, és ezzel egy időben a nemzetiségek érezthetően kevesebb teret kapnak Hollywoodban.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó