Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A Gazprom zárni kezdi a gázcsapot

Szerző: Gábor János, – 2010-06-22 08:03:13

Az orosz-fehérorosz gázvita miatt egyelőre nincsenek fennakadások az európai gázszállításokban - közölte a fehérorosz energiaügyi minisztérium és hétfőn a déli órákban megerősített ezt az Európai Bizottság, valamint az osztrák OMV is. A Gazprom hétfőn délelőtt 10 órakor 15 százalékkal csökkentette a gázszállítást Fehéroroszországnak, miután letelt a Fehéroroszországnak az adósság törlesztésére adott öt nap: Minszk az adósságot nem fizette ki, ezért a Gazprom megkezdte a szállított gáz mennyiségének csökkentését, egyelőre a szokásos napi mennyiség 15 százalékával, de ezt fokozatosan növelni fogja.

Minszk adóssága úgy keletkezett, hogy saját egyoldalú döntése alapján idén is 2009-es árat, ezer köbméterenként 150 dollárt fizet - miközben az érvényes szerződés értelmében az első negyedben 174 dollárt kellett volna fizetnie. A Gazprom szerint a halmozódó adósság egész évben elérheti az 500-600 millió dollárt.

Az Európai Bizottság is arra számít, hogy a gázvita miatt nem lesznek fennakadások az európai szállításokban. Egy bizottsági szóvivő hétfőn elmondta: Fehéroroszországon az Oroszországból Európába érkező gáznak csak a töredéke halad át. Az ügy károsultja elsősorban Litvánia, miután az Oroszországtól vásárolt földgáz szinte teljes egészében Fehéroroszországon megy át.

Az osztrák OMV közleménye is arra utal, hogy Európát nem érinti a korlátozás, miután az orosz import a Barátság vezetéken érkezik Ukrajnán és Szlovákián át az ausztriai Baumgartenben lévő elosztóközpontba, s onnan megy tovább európai országokba.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó