Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A franciák elkezdték kitelepíteni a romákat

Szerző: Gábor János, – 2010-09-13 16:40:04

Polémiát váltott ki Franciaországban hétfőn, hogy egy az illegális telepek felszámolására vonatkozó augusztusi belügyminisztériumi körlevélben elsősorban a romák táborainak megszüntetésére adott utasítást a tárca. A francia médiában a hét végén nyilvánosságra került dokumentum arra emlékezteti a prefektúrákat, hogy Nicolas Sarkozy államfő célként jelölte meg "háromszáz táborhely illetve illegális telep három hónapon belüli felszámolását, elsősorban a romákéit". A felszámolási eljárást részletező körlevélben ötször történik említés a romákról. Eric Besson bevándorlási miniszter a France Info hírrádióban azt mondta: nem tudott a levélről.



A francia kormány korábban határozottan visszautasította a cigányok megbélyegzésének vádját, s jelezte: a kiutasítások okai között semmilyen esetben sem szerepelt egy adott közösséghez tartozás. Az illetékes tárcavezetők akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a kiutasított romákat nem romaként, hanem az útlevelüknek megfelelő ország állampolgáraiként kezelték.


A belügyminisztériumi utasítást a francia tömegtájékoztatásban megszólaltatott jogi szakértőkhöz hasonlóan illegálisnak nevezte François Hollande, a Szocialista Párt korábbi vezetője. A legnagyobb ellenzéki párt egyik európai parlamenti képviselője, Harlem Désir szerint pedig a körlevél tartalma ellentétben áll az Európai Unió és Franciaország számos alapvető jogával, köztük a diszkriminációellenesség elvével.

Franciaország romákkal szembeni politikája ellen több országban tiltakoztak az utóbbi hetekben, miután augusztusban megközelítőleg ezer román és bolgár romát toloncoltak ki az országból. Az Európai Parlament múlt csütörtökön elfogadott állásfoglalása pedig elítélte a romák csoportjainak kitoloncolását Franciaországból.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó