Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A Facebookon keresztül figyeli a CIA az emberek hangulatát

Szerző: Bneu Edina, – 2011-11-14 10:51:27

A CIA különleges elemzői, a „Ninja Könyvtárosok” Facebook és Twitter üzenetek alapján is jelentik a Fehér Háznak más országok polgárainak hangulatát.


Úgy hírlik, hogy a nyilvánosságot is mesterien használja a CIA nemrégen kinevezett igazgatója David Petraeus. Ezért fordulhatott elő, hogy az AP hírügynökség tudósítója bejuthatott egy átlagos amerikai ipari parkban álcázva működő, amúgy szigorúan titkos elemzőközpontba, ahol sok száz szakértő figyeli a világ legkülönbözőbb országaiban az emberek hangulatát. Ehhez pedig a sokféle információforrás mellett egyre többet használják a tweet üzeneteket és a Facebook oldalakon megjelenő tartalmakat. A kifinomult elemző szoftverek és az emberek közös produktuma a Fehér Házba is eljut, a napi jelentések egyikeként segíti a kormányzatot például abban, hogyan alakítsák a külpolitikát.

David  Petreaus a CIA igazgatóság előtt nagyon sikeres tábornok volt,  a közelmúltban az Afganisztánban harcoló nemzetközi egységek parancsnokaként. A CIA Open Source Center –nek nevezett elemző központjáról szóló hírek hátterében alighanem az is ott van, hogy a költségvetési forrásokért az USA-ban is meg kell küzdeni. Ennek a tevékenységnek a költségvetését a 90-es években lefaragták és később sokan részben ezzel magyarázták az olyan eseteket, amikor politikusok elégedetlenek voltak a CIA előrejelzéseivel.

Nos, manapság a tevékenység egyre fontosabbnak tűnik és a tábornok gondoskodik arról, hogy a döntéshozók tudják: az elemezhető források között egyre meghatározóbb az online platformokon özönlő információcsere. Erről különben a Facebook még mindig ifjú  atyja Mark Zuckenberg a minap azt mondta:  olyan  szédületes a fejlődésük, hogy jövőre akár elérhetik az egymilliárd tagot is! A tagok nagy része pedig továbbra is külföldi, ami a jelek szerint ébren tartja a CIA elemzőinek érdeklődését és igaz ugyan, hogy az AP tudósítója csak az amerikai központba jutott be, de aligha lenne meglepő, ha más országok ügynökségei is hasonlóan pásztáznák a webet.

(gazdasagiradio.hu)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó