Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

A ciprusi segélycsomag elérheti a 10 milliárd eurót

Szerző: Bneu Edina, – 2012-06-27 09:17:51

A szigetország hétfőn fordult segítségért uniós mentőalapokhoz, hogy felszínen tartsa gazdaságát, mert nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától.


Euróövezeti pénzügyi szakértők szerint akár 10 milliárd euróra is szüksége lehet Ciprusnak, hogy talpra állítsa ingatag helyzetben lévő bankjait és teljesíteni tudja fizetési kötelezettségeit.

A szigetország hétfőn fordult segítségért uniós mentőalapokhoz, hogy felszínen tartsa gazdaságát, miután nem sikerült gyorshitelt kapnia Kínától, és egyelőre Oroszország is vonakodik megfejelni a tavaly ősszel folyósított 2,5 milliárd eurós kölcsönt.

"Tragikus egybeesés, hogy Ciprus július 1-én veszi át az unió soros elnöki tisztjét" - mondta Jiannakisz Omirou, a parlament elnöke.

A mentőcsomag összegét még nem határozták meg, uniós tisztviselők úgy becslik, hogy minimum 8 milliárd, de inkább 10 milliárd euróra lesz szükség. Ebből 6-7 milliárdot emészt fel a ciprusi állam finanszírozása, 2-3 milliárdot pedig a bankok feltőkésítése. Még nyitott kérdés, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) csatlakozik-e a hitelprogramhoz.

A görög válság különösen rombolóan hat Ciprusra, amelynek bankjai az ország 17,8 milliárd eurós belföldi össztermékéhez képest hatalmas kinnlevőségekkel rendelkeznek Görögországban. A hónap végéig legalább 1,8 milliárd euróval kell feltőkésíteni a Cyprus Popular Bankot (CPB), az ország második legnagyobb pénzintézetét. A kormány májusban lejegyezte a bank tőkepótló kötvénykibocsátását, hogy segítse a magántőke bevonását. Ez azonban azt jelenti, hogy ha a CPB nem tud pótlólagos forráshoz jutni a tőkepiacon - márpedig nem tud -, akkor az államnak kell előteremtenie az összeget.

Ciprus nem tud pénzhez jutni a nemzetközi piacon, mióta a nagy hitelminősítők "bóvli" státusba rontották le az ország hitelbesorolását.

A CPB és a legnagyobb bank, a Bank of Cyprus 10-10 milliárd görög adósságpapírt tart a portfóliójában, és a nem fizető hitelek aránya 19, illetve 13 százalék.

Az első negyedévben 1,2 százalékkal csökkent a ciprusi belföldi össztermék, és az idén az IMF szerint 1 százalékkal tovább zsugorodik. A munkanélküliség áprilisban 10,1 százalékos volt.

(MTI)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó