Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

85 éve átadott kalocsai színház - megnéztük milyen most

Szerző: Gábor János, koronaradio.hu – 2014-02-03 11:00:00

A Kalocsai Porcelánmanufaktúra épülete egykor színház volt

A KORONAcaféban elhangzott Napi Jubileumban szúrt szemet, hogy 1929-ben ezen a napon adták át a ma a Kalocsai Porcelánmanufaktúrának otthont adó épületegyüttest. Az egészben az a legjobb, hogy korabeli fotót is találtunk róla - gyakorlatilag új korából, hiszen ezt a '30-as években sütötték el a karzatról:

... ezt pedig mi, ugyanabból a szögből, ma:

A rács a mennyezeten egyébként nem a stabilizálást szolgálja, és nem is azért húzták fel, hogy a lehulló vakolatot felfogja (lévén nem hullik), hanem azért, mert ez a szerkezet biztosan elbírja a ráaggatott, nehéz lámpatesteket. Jól körbejártuk az egészet (galéria ITT!), és még arra is kaptunk engedélyt, hogy megnézzük a ma raktárként üzemelő színpadot, a mellette még álló és korszerűsített fürdőszobákkal ellátott egykori öltözőket, valamint használjuk a művészbejárót - ahogy évtizedekkel ezelőtt Salamon Béla.

A helyszínen találkoztunk Szentesi Zoltánnal (balra), az üzem igazgatójával is - ő elárulta, hogy neki leginkább csak az idősebbek mesélte történetek jutottak, hiszen '71 óta már manufaktúraként üzemel az épület. Ettől függetlenül tiszteli a hely szellemét, így erejükhöz mérten figyelnek a gondozására, állagmegóvására. Ez olyannyira sikerült, hogy a valamikori színházat bármikor vissza lehetne állítani... KATT a részletekért:

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó