Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Film, premier

60 film a 17. Titanicon! Videók!

Szerző: Gábor János, – 2010-03-02 07:15:42

Többek között kínai történelmi dráma, svéd animációs antiutópia és iráni zenei film is helyet kap a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programjában; a seregszemlén több mint 60 alkotást vetítenek április 8. és 18. között négy budapesti moziban. Az idei Titanic-on nagy hangsúlyt kapnak a háborús tematikájú, fegyveres konfliktusokat feldolgozó alkotások, míg a Tigris éve szekció az elmúlt esztendő kínai és tajvani filmtermésének legjavát vonultatja fel - közölték a szervezők hétfőn. A Titanic filmfesztiválnak idén is több fővárosi mozi ad otthont: a fesztivál központjaként funkcionáló Uránia Nemzeti Filmszínház mellett a KINO és a Toldi mozi, valamint az Örökmozgó Filmmúzeum.

Mindkét blokkba illeszkedik a 2010-es vetítéssorozat egyik kiemelt alkotása, az Élet és halál városa című kínai film, amely az 1937-es nankingi mészárlás történetét dolgozza fel. A megrázó történelmi dráma több szereplő szemszögéből mutatja be a japán hadsereg tízezrek életét követelő vérengzését.

Részlet a filmből - ilyet nem szoktunk meg a kínaiaktól:



A kínai Schindler listájaként is emlegetett film különlegessége, hogy a téma korábbi kínai feldolgozásaival ellentétben a japánokat nem démoni szörnyetegekként, hanem a háború brutalitásától meggyötört hétköznapi emberekként ábrázolja.

Ismét önálló szekciót kapnak az animációs filmek: a tematikus blokkba olyan kuriózumok is bekerültek, mint a kafkai ihletésű komputeranimált svéd sci-fi, a Metropia.

Hátborzongató svéd animáció:


A nem túl távoli jövőben játszódó disztópia egy egész Európát behálózó összeesküvés történetét tárja elénk, amelyben egy rejtélyes szervezet irányítja az emberek életét és gondolatait - ajánlják az alkotást a szervezők.

A Tim Burton producer által fémjelzett 9 című poszt-apokaliptikus mese is itt lesz, ebben kilenc rongybaba száll harcba az emberiséget kiirtó rémséges gépekkel a civilizáció megmentéséért.

A leírás alapján nem érdekes a 9? DEHOGYNEM:


A zenei témájú mozik közül a szervezők kiemelték a No Distance Left To Run című dokumentumfilmet, amely a Blur együttes történetét követi nyomon a megalakulástól a befutáson és a kifulladáson át egészen a kvartett 2009-es visszatéréséig, számos koncertfelvétellel és a tagok őszinte vallomásaival. Shane Meadows új filmje, a Le Donk & Scor-zay-zee kis költségvetésű, öt nap alatt lefogatott áldokumentumfilmként "a felszabadult örömfilmezés jegyében örökíti meg egy lecsúszott rocker és egy feltörekvő rapper barátságát, az Arctic Monkeys jelképes közreműködésével".

A fesztivál teljes programja várhatóan március második felében válik ismertté, ekkor a szervezők a Titanic honlapján, a www.titanicfilmfest.hu weboldalon is közzéteszik majd.

MTI

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó