Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

378 Celsius-fokot mértek a Csendes-óceánban

Szerző: Korsós Éva, – 2013-08-23 20:56:02

A Csendes-óceánban eddig mért legmagasabb hőmérsékletet, 378 Celsius-fokot rögzítettek Vanuatu szigete mellett német kutatók.



A kutatócsoport az óceán eddigi legforróbb helyét fedezte fel. Ausztráliától messze északkeletre, Vanuatu szigetállam közelében, 1850 méteres mélységben mérték a rekordmeleget - közölte pénteken Hannoverben a német Földtani és Nyersanyagügyi Hivatal (BGR) képviselője.

Egyetlen forróbb helyet ismernek csak a világon: az Atlanti-óceánban 403 Celsius-fokot mértek - mondta Ulrich Schwarz-Schampera, a BGR kutatója.

A Csendes-óceánban szokatlan hőrekordot a Kiel nevű búvárrobot segítségével rögzítették egy úgynevezett fekete füstölő, vagyis tengermélyi vulkanikus kürtő belsejében, mely csaknem négyméteres magasságával barlangi cseppkőoszlopra emlékeztet. Nyílásából fémekben gazdag víz tör elő.

A BRG szakértői az Erlangeni Egyetem és a brémai Jacobs Egyetem munkatársaival közös kutatóútjukon arany nyomára is bukkantak. Schwarz-Schampera szerint még nem tudni, mennyire gazdag a vanuatui fennsíkon talált lelőhely, ám "biztatóan néz ki".

(hvg)
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó