Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

FM100-blog

250 jogsi ugrott az ünnepi hétvégén!

Szerző: Gábor János, – 2010-04-07 07:36:22

Ittas vezetés miatt nyolcvanhét jogosítványt vontak be a rendőrök eddig a fokozott közúti ellenőrzéseken. Nemcsak az autósokat, hanem a kerékpárosokat is igazoltatják, és őket is keményen büntetik, ha részegen ülnek biciklire: kora délutánig 258 ilyen kerékpárost találtak.

Az ORFK szóvivője Makula György a Krónika érdeklődésére elmondta, csaknem 14 ezer rendőri intézkedést hajtottak végre az utakon. Az akció célja az ittas járművezetők kiszűrése volt, és összesen 345 fővel szemben intézkedtek ittasság miatt, 87 személytől vonták be a helyszínen a vezetői engedélyt.


Tehát a 345 ember között sok kerékpáros is volt. Rájuk is fokozottan figyeltek a rendőrök, és ennek nagyon sok esetben büntetés lett a vége. A hvg.hu szerint például ittas kerékpározásért ötezer forintos helyszíni bírságot szabtak ki.

Rádiónk kérdésére, hogy nem túl szigorú-e ez a büntetés egy pohár borért, Makula György azt mondta, a rendőrség törvényben meghatározott keretek között végzi a munkáját, a büntetési tételeket nem ők szabják meg. „A rendőrség statisztikái szerint sajnos elég magas számban okoznak kerékpárosok balesetet, most is sokan ültek ittasan biciklire.”

Az autóvezetőknél, ha 0,8 ezrelék alatt van a véralkohol szintje, az szabálysértésnek minősül, és 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. Ha a szint 0,8 ezrelék fölött van, akkor a vezető bűncselekményt követ el, ez esetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, illetve a bíróság pénzbüntetést is szabhat ki, volt már példa ötszázezer forintos büntetésre. Ha egy kerékpáros véralkohol szintje 0,8 ezrelék alatt van, 30 ezer forintig, fölötte pedig 100 ezer forintig terjedő pénzbírsággal büntethető.

mr1-kossuth.hu

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó