Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

22 ferihegyi járatot töröltek a hamufelhő miatt

Szerző: Gábor János, – 2010-04-16 08:00:59

Az izlandi vulkánkitörés miatt csütörtökön 22 ferihegyi járatot töröltek, a gépek pénteki közlekedéséről még nincs információja a Budapest Airportnak - mondta el Szilágyi Károly, a BA szóvivője. Ferihegyről a skandináv országokba, illetve brit, német és francia célállomásokra közlekedő járatokat töröltek. A magyar utasok időben tájékozódtak a gépek törléséről, a külföldi turisták azonban gyakran csak Ferihegyen szembesülnek a helyzettel, de viszonylagos türelemmel fogadják a rendkívüli körülmény miatti járattörléseket. A légitársaságok átfoglalják az utasok jegyeit, vagy szállást biztosítanak a Budapesten rekedteknek - tette hozzá a szóvivő.

A gépek pénteki közlekedéséről még nincsenek információk, a menetrend helyreálláshoz azonban legalább egy teljes nap kell. A Malév is törölte nyolc esti járatát. Az észak-nyugat-európai légtérzár miatt nem indítja a légitársaság csütörtök esti járatai közül az amszterdamit, a dublinit, a göteborgit, illetve a Helsinkibe, Koppenhágába, Stockholmba közlekedőket, valamint a késő délutáni-esti londonit. A törölt járatok utasai átfoglalhatják jegyüket egy későbbi járatra, vagy visszakérhetik annak ellenértékét.

Csütörtök délután teljesen leállt a légi forgalom Nagy-Britanniában, több más észak- és nyugat-európai országban pedig repülési korlátozásokat rendeltek el, mivel az izlandi tűzhányó kitörése miatt vulkáni hamu sodródott az ország fölé, veszélyeztetve a repülőgépek biztonságos működését.

A brit országos légi irányítási központ (NATS) utasítása alapján helyi idő szerint "legalább" 18 óráig - közép-európai idő szerint 19 óráig - egyetlen légi járat sem léphet be a brit légtérbe, és egyetlen repülőgép sem szállhat fel brit repülőterekről. Délutánra az összes polgári repülőtér bezárt Nagy-Britanniában; a zárlat több százezer utast érint. A fennakadást nem elsősorban a látási viszonyok romlása okozza. A fő veszélyt az jelenti, hogy az igen finom összetételű, 6-17 ezer méteres magasságban északról délre vonuló hamufelhő eltömi a repülőgépek hajtóműveit.

Franciaországot is elérte a vulkáni eredetű hamufelhő, Párizsban töröltek minden, északi irányba induló repülőjáratot, a francia főváros repülőtereiről éjfélig egyetlen polgári gép sem szállhat föl.

(MTI)

Olvass még: Nagyszabású evakuálás Izlandon a vulkán miatt

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó