Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

200 ezer halott: hallgat a népirtással vádolt diktátor

Szerző: Gábor János, – 2012-01-27 10:18:52

Egy guatemalai bíróság bűnvádi eljárást indított csütörtökön José Efraín Ríos Montt volt guatemalai diktátor ellen népirtás és háborús bűnök elkövetése miatt. A 85 éves nyugalmazott tábornok első meghallgatását követően a bírónő úgy döntött, hogy a vádlott - előrehaladott kora miatt - az eljárás idejére házi őrizetben maradhat. Ríos Montt az ügyészség által felsorolt vádakra úgy reagált: megértette azokat, és él a hallgatás jogával.


   
Ríos Montt 1982-ben puccsal került az állam élére, és őt teszik felelőssé az ixil nevű maja népcsoport ellen elkövetett tömegmészárlásért. Több mint 1700 gyilkosságot, továbbá emberiesség ellen elkövetett bűntetteket írnak a számlájára. Az ügyészség szerint a volt tábornok szemet hunyt a baloldali felkelők likvidálása céljából katonák által alkalmazott erőszakcselekmények - kínzás és nemi erőszak - felett.
  
A volt vezetőt eddig mentelmi joga miatt nem vonták felelősségre, amelyet képviselőként élvezett, a tavaly novemberben összeült új törvényhozásban viszont már nem kapott mandátumot. Carol Patricia Flores bírónő szerint elegendő bizonyíték áll rendelkezésre az eljárás megindításához, és mint mondta, az ügyészséggel egyetért abban, hogy Ríos Monttnak felelnie kell az 1982 és 83 közötti uralma alatt elkövetett kegyetlenségekért.
  
A szóban forgó tömegmészárlás a több mint 30 éven át tartó, 1996-ban véget ért polgárháború idején zajlott le. Ebben az időszakban, a különböző katonai rezsimek irányítása alatt összesen 200 ezren haltak meg a közép-amerikai országban, s több települést szabályosan kiradíroztak az ország térképéről annak megakadályozására, hogy a helyi őslakosok a baloldali gerillákkal egyesüljenek.

MTI
A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó