Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Helyi sport

1100 lóerővel a Szahara ellen

Szerző: Qualisport, – 2015-12-19 10:39:35

Ha év vége, akkor Africa Eco Race! A Qualisport kamionos alakulata immáron hetedszer vesz részt a fekete kontinens legkeményebb tereprali-maratonján, amely 2015. december 27-én kezdődik: a cél a tradícióknak megfelelően a szenegáli Dakar, a Rózsaszín tó partja, a startot viszont az idei évre Monacóba költöztetik a szervezők.

Hirdetés

Hirdetés

Kovács Miklós pilóta két állandó társával, Czeglédi Péter navigátorral és Ács László fedélzeti szerelővel együtt a klasszikus Dakar-útvonalon bonyolított sivatagi derbi specialistájának számít. Az 1100 lóerős Scania versenykamionnal szereplő alakulat mostanáig csak egyszer hagyta ki az eseményt, amelyen egyébként a dobogó összes fokát – 2010-ben például a kamionos kategória csúcsát – is megjárták már. Ugyan a rajt St. Cyprienből Monacóba költözik, a kihívás változatlan: a versenyzőknek 12 szelektív szakaszt, 6000 kilométert kell teljesíteniük Marokkón és Mauritánián át a szenegáli főváros, Dakar közelében található Rózsaszín tó partjáig. Akármilyen sok rutinja van egy versenycsapatnak, a Szaharát soha nem lehet félvállról venni, ennek szellemében készül a megmérettetésre a kalocsai kamionos formáció is.

„Számunkra minden évben az Africa Eco Race a fő erőpróba, erre a versenyre próbáljuk koncentrálni az erőinket” – mondta a pilóta, Kovács Miklós. „A Szahara a legnagyobb tanár, mindig tud újat mutatni és legutóbb is szembesültünk ezzel, amikor műszaki problémák garmadája hátráltatott bennünket. A legutóbbi Africa Eco Race óta egyébként nem versenyeztünk sivatagban, inkább a magyarországi futamokon csiszolgattuk a Scaniát. Kipróbáltuk, megízleltük azokat az újításokat, módosításokat, amelyeket a felmerült műszaki hibák ellenszerének szánunk, ugyanakkor arra is jó volt ez a néhány hazai bevetés, hogy formában tartsa a csapatot. Egyelőre nem tudjuk, hogy hány versenytársunk lesz a kamionos kategóriában, de ha csak azok jönnek el, akik eddig is részét képezték a törzsgárdának, akkor biztosan nem fogunk unatkozni. Ha mindenképpen meg kellene fogalmaznom, hogy milyen célt tűzünk ki magunk elé, akkor azt mondanám, hogy szeretnénk a dobogó valamelyik fokán zárni a kategóriánkban.”

Miután december 27-én, a nagyhercegségben megtartják az adminisztratív- és technikai gépátvételt, a mezőny a dél-franciaországi Séte kikötőjéből hajózik át Afrikába, ahol december 29-én teljesítik az első szakaszt, marokkói felségterületen. A Qualisport versenytrióját kibővített, hatfős háttérstáb támogatja majd: a csapat DAF szervizkamionját ezúttal is Várda Ferenc vezeti, akihez két debütáns szerelő, Jakab László és Kapitány Richárd csatlakozik, míg Mészáros Sándor csapatmenedzser a tereprali-szakágvezető Varga Imrével és a műfaj legrutinosabb operatőrével, Vass Ferenccel együtt egy Nissan fedélzetén kíséri a csapatot.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó