Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

104 emeletes lesz az új főtorony a Világkereskedelmi Központ helyén

Szerző: Korsós Éva, – 2011-08-05 15:12:31

Sokkal rafináltabbak és látványosabbak lesznek a Világkereskedelmi Központ helyén 2016-ig felépülő felhőkarcolók – ígérik az építők. A főépületet 104 emeletesre tervezik, és már elkészült a 76. emeletig.

"Amikor a felhőkarcolók felépülnek, az emberek rájuk tekintve azt tapasztalhatják majd, hogy még jobbak, mint az eredeti tornyok" - jelentette ki Larry Silverstein, az új Világkereskedelmi Központ építészeti koncepciójának kidolgozója.

A többéves késéssel megkezdődött munka első eredménye egyre inkább kirajzolódik: a 104 emelet magasságúra tervezett főépület, a Tower One (Egyes Torony) már a 76. emeletig megépült és a szeptember 11-i tízedik évfordulóra már a nyolcvanadikat is meg fogja haladni.

A New York egére magasodó két elegáns torony összeomlása csaknem három ezer ember életét követelte, az al-Kaida terrortámadása nemzeti traumát okozott az Egyesült Államok számára és megrázta az egész világot.

A helyükre tervezett, négy toronyból álló új komplexum teljesen más jellegű lesz, építészeti megoldásai figyelembe fogják venni a környezetet, a közlekedési eszközöket, az üzleti területet és a biztonság követelményeit. Az együttesbe vízeséseket álmodtak a tervezők, és a terrortámadás áldozatainak emlékét bronzba vésik.

Az építési terület tulajdonosának, New York és New Jersey kikötői hatóságának vezetője csütörtöki sajtóértekezletén elmondta, hogy a tornyok, amelyeknek építése 2016-ban fejeződik be, nem szeptember 11-re fognak emlékeztetni, nem ez lesz bennük a fő, hanem az, hogy a jövőbe tekintenek, a Manhattan, a még a korábbinál is dinamikusabb és elegánsabb városközpont felé fognak nézni.

"Mindent vissza kell hoznunk, ami New York varázsát adja" - magyarázta Chris Ward, gyakorlatiasan hozzáfűzve: "New Yorknak pompás, magasba szökő épületekre van szüksége, nem jelképre vagy üzenetre".

A szeptember 11-i merénylet 10. évfordulójáról együtt fog megemlékezni Barack Obama amerikai elnök és elődje, George W. Bush, aki a merénylet idején töltötte be az elnöki tisztséget.

(hirszerzo)

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó