ÜRES felső
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Megmenekült a kihalástól a disznódelfin

Szerző: Korsós Éva, forrás:index.hu – 2017-06-09 06:21:24

Megállapodás született a Mexikó partjainál élő, kritikusan veszélyeztetett kaliforniai disznódelfin védelmében a fajt fenyegető halászhajók tilalmáról – írja közleményében a beavatkozást május eleje óta sürgető WWF természetvédő szervezet.

A WWF szerint a lépés kulcsfontosságú a kihalás szélén álló, vaquita néven is ismert faj megmentésében, és abban, hogy fenntartható jövőt biztosítson mind a helyi lakosoknak, mind a vadvilágnak.

A világ legkisebb cetfajának megmentése érdekében a mexikói kormány, a Leonardo DiCaprio Alapítvány és a Carlos Slim Alapítvány kötött megállapodást. A Leonardo DiCaprio Alapítvány a kezdetektől fogva elkötelezett híve a delfinfaj megóvásának, a Carlos Slim Alapítvány munkája pedig a hátrányos helyzetű mexikói lakosságot, a helyi környezet védelmét, és az ott élő jellegzetes fajok megőrzését célozza.

A vaquitát elsősorban a kopoltyúhálók veszélyeztetik, amelyekbe belegabalyodva az állat megfullad. Mexikó kormánya a múlt héten kiterjesztette az ideiglenes tilalmat a hálók használatára, de ezeket az új megállapodás értelmében végleg betiltják. Az egyezmény kiterjed az elhagyatott, vízben lebegő hálók begyűjtésére, illetve a lakosságot is segítő új, fenntartható halászati eszközök és technikák kifejlesztésére.

A WWF szerint a megállapodás mellett továbbra is szükség lenne a vaquiták egyedszámának helyreállítására irányuló terv kidolgozására. Szerintük:

Azonnal engedélyezni és népszerűsíteni kéne a már létező, alternatív halászati eszközöket addig, amíg nem dolgoznak ki új, fenntartható halászati technikákat.

Fontos lenne a kopoltyúhálók használatának és birtoklásának egyértelmű tiltása a Felső-Kaliforniai-öbölben és környékén.

Elengedhetetlen a mexikói, amerikai és kínai kormány közös, összehangolt cselekvése annak érdekében, hogy megállítsák a szintén itt élő totoaba hal úszóhólyagjának illegális kereskedelmét, a kopoltyúhálók használata ugyanis emiatt vált elterjedtté a Felső-Kaliforniai-öbölben, a vaquita csupán "járulékos fogás". (A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, ezért – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet.)

A delfinfaj egyedszámának helyreállításához szükséges egyes példányok befogása és biztonságos helyen szaporítása addig, amíg a Kaliforniai-öböl kellően biztonságossá válik ahhoz, hogy visszatelepítsék őket természetes élőhelyükre.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Turmix