Üres felső bannerhely
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Belföld

Kutatják a szmogot

Szerző: Korsós Éva, forrás:index – 2017-01-27 09:04:45

Egészségre káros részecskék összetételét, és ezek levegőben való terjedését fogják kutatni a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársai - írja az MTI. A tudósok célja az, hogy jobban megismerjék a légszennyezés kémiai és fizikai jellemzőit, és hogy a meteorológusok pontosabb előrejelzéseket tudjanak készíteni.

A légszennyezés és szmog vizsgálatát márciusban kezdik el, a gazdaságfejlesztési program (GINOP) által támogatott projekt költségvetése 821 millió forint.

A Pannon Egyetem kutatói a szilárd halmazállapotú részecskék kémiai összetételét és fizikai jellemzőit, valamint a kialakuló ködcseppek méret szerinti eloszlását mérik majd.

Az OMSZ munkatársai a szennyező anyagok nagyobb távolságokra történő transzportjával, a köd és a szmog rövid távú (néhány napos) előrejelzésének pontosításához szükséges fejlesztésekkel foglalkoznak.

A PTE nagy részletességgel modellezi a köd és a szmogjelenségek kialakulásához vezető fizikai és kémiai folyamatokat. Ezek a modellek a részletességük miatt nem alkalmasak napi meteorológiai előrejelzések készítésére, de segíthetnek azok pontosításában.

A kutatásban részt vevő vegyészek, meteorológusok és fizikusok a szálló por, a PM10, azaz 10 mikrométer vagy annál kisebb részecskék vizsgálata mellett az egészségügyi szempontból sokkal veszélyesebb, 2,5 mikrométernél kisebb részecskék (PM2,5) összetételét is elemzik.

Ezek a részecskék mélyebbre jutnak a tüdőben, kiürülésük hosszabb ideig tart, a belégzésüknek a nagyobb az egészségügyi kockázata.

A köd és a szmog hatékony előrejelzésének érdekében egy igen nagy teljesítményű és tárolókapacitású szuperszámítógépet is vesznek az OMSZ-nek 376 millió forintból - mondta Geresdi István egyetemi tanár, légkörfizikus, a PTE munkatársa. A kutatómunka négy évig tart.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó