Retro_Matiné
KORONA fm 100

Telefon: 78 KORONA
SMS: 30 2 KORONA
E-mail: info@koronaradio.hu

|

Segíthetek bal
Segíthetek jobb kicsi

Külföld

Eltüntetik az óriásplakátokat a cseh autópályák mellől

Szerző: Korsós Éva, forrás:MTI – 2017-07-27 07:49:06

Szeptembertől eltűnnek az óriásplakátok a csehországi autópályák, gyorsforgalmi utak és elsőrendű utak mellől. A törvénymódosítást még 2012-ben fogadta el a cseh képviselőház, az ötéves határidő augusztus végén jár le.

A közlekedési minisztérium felmérése szerint mintegy 3000 óriásplakát van még az utak mellett, amiket el kell távolítani. Több cég közölte: beperli az államot, mert a reklámtáblák eltávolításával jelentős nyereségtől esnek el.

A közutakról szóló törvény módosításával csak azok helyezhetnek el reklámtáblát az autópályák és gyorsforgalmi utak mellett, akik közvetlen kapcsolatban vannak a járműforgalommal: a benzinkutak, út menti vendéglők és szálláshelyek üzemeltetői. Az óriásplakátokat a működési helyüktől legfeljebb 200 méterre helyezhetik ki. A kormány javaslata eredetileg a másod- és harmadrendű utakra is vonatkozott, de a parlament ezeket végül kivette a törvény hatálya alól.

A cseh vállalkozói szövetségek szerint a szabályozás túl szigorú, módosítani kellene. A közlekedési minisztérium ezt elutasítja.

A cseh sajtóban közölt kimutatásokból kiderül: a csehországi sztrádák mentén átlagban 50 méterenként látható egy óriásplakát. A közlekedési tárca szóvivője szerint ez sok esetben bizonyíthatóan hozzájárul a balesetekhez, és esztétikai környezetszennyezésnek minősíthető. Zdenek Neusar szerint a plakátok betiltásával a német, spanyol, belga és dán gyakorlathoz csatlakoznak.

A sípszó után hagyjon üzenetet!

Facebook Twitter YouTube Instagram SoundCloud
Csamangó